x

U SRBIJI NAPISANA I ISTORIJA I ROMAN: Ovde je poginuo grof Vronski iz "Ane Karenjine"

Reportaže

16. Avg 2022.

Kada se završila tragična ljubav Ane Karenjine i grofa Vronskog, pukovnik Nikolaj Rajevski (zapravo lik Vronskog je Tolstoj po njemu napravio), došao je s ruskim dobrovljcima u Srbiju. Poginuo je 20. avgusta 1876. u Gornjem Adrovcu, u borbi protiv Turaka. Na tom mestu podignuta je crkva.

Povezane vesti

Reportaže

SRPSKI POKLONICI PREPEŠAČILI 1.100 KM DO VRHA ATOSA

Srbi su među najbrojnijim poklonicima koji cele godine pohode Svetu Goru, a za praznik Preobraženja stižu hodočasnici koji pešače od Beograda, preko Gazimestana, do vrha Atosa na 2.033 metra nadmorske visine. -Od 28. maja prešli smo 1.100 kilometara do našeg duhovnog Mont Everesta, Svete Gore. Obišli smo 132 crkve, manastira, isposnice i tri srpska vojnička groblja - kaže Hadži Milan Ivanković, predsednik udruženja "Vidovdansko hodočašće".

Pogledaj sad
Reportaže

OBNOVLJENA NEMANJIĆKA RADIONICA PISANE REČI

Drevni hilandarski skit "Spasova voda", mesto tihovanja posvećeno Svetoj Trojici najstarija je očuvana srpska književna radionica u kojoj su stvarali najznačajniji pisci epohe Nemanjića. Skit je opusteo posle Drugog svetskog rata, kada je Hilandar osiromašio i teško preživljavao s malobrojnim monaštvom. Od 2010. započela je obnova "Spasove vode", koja je više puta uništavana. Posle 12 godina napornih radova, skit je vaskrsao.

Pogledaj sad

Još videa