x

KNJIŽEVNI PRESTIŽ: 32 godine Nagrade Meša Selimović

Kultura

12. Okt 2020.

Od 1988. godine "Večernje novosti" i Udruženje izdavača i knjižara dodeljuju Nagradu Meša Selimović. Idejni tvorac ovog priznanja je Dragan Bogutović, nekadašnji urednik kulturne rubrike "Novosti" i Ognjen Lakićević, direktor Udruženja. Milorad Pavić, Svetlana Velmar Janković, Antonije Isaković, Aleksandar Gatalica samo su neki koji su se tokom 32 godine upisali na listu dobitnika, odnosno najboljih na srpskoj književnoj sceni. O značaju ove prestižne nagrade, ali i o životu Meše Selimovića govore akademik Miro Vuksanović, i jedan od dobitnika ovog priznanja, književnik Milisav Savić.

Povezane vesti

Kultura

Uprkos koroni u Guči se začula truba

Jutros je ispred Spomenika trubaču u Guči podignuta saborska zastava i tako je obeležen 60. neodržani Sabor. Potom su nastupila četiri pobednička orkestra sa prošlogodišnjeg Sabora: Siniše Stankovića iz Zagužanja, Elvisa Bajramovića iz Bojnika, „Timočkih veseljaka” iz Knjaževca i Dragana Pavlovića iz Guče.

Pogledaj sad
Kultura

Otvaranje izložbe najboljih radova i dodela nagrada 53. Konkursa karikature PJER

Karikatura bez reči, na temu Crne Gore i promena u toj državi, proglašena je najboljom među 120 selektovanih radova, a njen autor Nedeljko Ubović odneo je nagradu "Zlatni Pjer", na 53. konkursu karikature "Pjer", koju dodeljuje Kompanija "Novosti". Špiro Radulović ovoga puta poneo je srebrno priznanje, a drugo mesto donela mu je vanvremenska karikatura sa naslovom "WC", dok je rad naslovljen "Korona biznismen" doneo "Bronzanog Pjera" karikaturisti Miru Stefanoviću.

Pogledaj sad
Kultura

Snimanje filma "Bilo jednom u Srbiji" u Leskovcu

Ekipa filma snima u Gradskoj kući gde je otvoren prvi muzej u Leskovcu 1948. godine. "Zlatno doba industrijskog čuda tog vremena nakon monografije, dokumentarnog filma i postavke Narodnog muzeja, ostaće sada zabeleženo i na igranom filmu i u seriji kroz dramatičnu priču odlučnog duha tadašnjih Leskovčana“ – kazao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović na konferenciji za novinare.

Pogledaj sad
Kultura

Da vam dan vedro počne - karikature sa konkursa "Pjer" u gradskom prevozu

U vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd putnici mogu da uživaju u najboljim karikaturama autora koje učestvuju na tradicionalnom konkursu Novosti. Ove godine ga organizujemo 53. put, a u okviru Nedelje Novosti, povodom dana osnivanja našeg lista (16. oktobar 1953.), će biti uručena zlatna, srebrna i bronzana "Pjerova" odličja, nagrade za najbolju portret-karikaturu "Ranko Guzina" kao i za najboljeg mladog autora.

Pogledaj sad
Kultura

Promocija novog "albuma iz karantina" Bajage i instruktora

Album počinje naslovnom pesmom “Ovaj svet se menja”, a zatim slede nove verzije hitova Zdravka Čolića, "Tvoje oči" i "Moja draga", "Ja sam se ložio na tebe" koju je Bajaga napisao još kao član Riblje čorbe, "Ni na nebu ni na zemlji", naslovna pesma iz istoimenog filma, "Otvorena vrata" iz istoimene serije, kao i "Mladost" iz predstave Ženidba i udadba, s delimično izmenjenim tekstom, posvećena Arsenu Dediću. Tu su i dve pesme nastale za potrebe filma Hotel Beograd.

Pogledaj sad

Još videa