x

DELFINI SE BORE ZA OPSTANAK: Ljudi ugrozili preživljavanje ružičastih rečnih delfina

Planeta

22. Avg 2023.

AUTOHTONE ZAJEDNICE u kolumbijskom selu Puerto Narino izražavaju zabrinutost zbog uticaja ljudskih aktivnosti na krhke ekosisteme retkog amazonskog ružičastog rečnog delfina.

Povezane vesti

Planeta

RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Ruski borbeni piloti iz sastava Severne flote mornarice leteli su na vazdušnim vežbama iznad Barencovog mora, na snimku koje je u utorak objavilo Ministarstvo odbrane. Prikazani su avioni kako poleću, uvežbavaju manevre i vraćaju se na aerodrom. Pres služba flote saopštila je da su učestvovali avioni MiG-29K i MiG-29KUB. Dodaje se da su piloti uvežbavali vežbe vazdušne borbe, manevre i druge tehnike pilotiranja, kao i vežbe timske kohezije.

Pogledaj sad
Planeta

OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Militanti Huti objavili su snimak na kojem se čini da se vidi napad na brod "Chios Lion" pod zastavom Liberije u Crvenom moru. Video prikazuje čamac napunjen eksplozivom koji se približava i detonira o trup broda. Do ove eskalacije došlo je usred rata između Izraela i Hamasa, pri čemu su Huti snage zapretile da gađaju brodove koji idu za Izrael, i upozoravaju kompanije da se ne bave tom zemljom. U februaru je EU pokrenula pomorsku misiju za zaštitu komercijalnih plovila u Crvenom moru. Pokret Huti održava kontrolu nad većim delom severnog Jemena, uključujući glavni grad Sanu.

Pogledaj sad
Planeta

SNIMAK BOMBARDOVANJA: Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

Na snimcima se vidi kako ruska posada lovaca-bombardera Su-34 baca 3.000 tona visokoeksplozivnu vazdušnu bombu na metu koja se nalazi u zoni odgovornosti ruske Grupe snaga Sever. „FAB-3000 je sposoban da gađa visoko utvrđene ciljeve, stalne strukture, kao i duboko ukorenjena komandna mesta. Ne može se zanemariti vatrena moć ove bombe“, rekao je pilot Su-34. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, oružje je opremljeno univerzalnim modulom za planiranje i korekciju koji omogućava trupama „da izvrše letnu misiju bez ulaska u zonu protivvazdušne odbrane neprijatelja“.

Pogledaj sad
Planeta

TRAMP SLETEO U MILVOKI: Pojačana bezbenost nakon pokušaja atentata

Bivši američki predsednik Donald Tramp sleteo je u nedelju u Milvok na predstojeću nacionalnu konvenciju Republikanske stranke (RNC) dan nakon što je preživeo pokušaj ubistva na svom predizbornom skupu u Batleru. Na snimku se vidi kako političar silazi niz stepenice i maše usred pojačanog obezbeđenja. Očekuje se da će tokom četvorodnevne konvencije, koja ujedinjuje hiljade republikanaca, Tramp biti formalno izabran za njihovog predsedničkog kandidata 2024. Uprkos subotnjoj nesreći, partijska konferencija ide po planu.

Pogledaj sad
Planeta

PRLJAVA BORBA: U turskom Jedrenu održava se vekovima staro takmičenje u ,,rvanju u ulju"

U Jedrenu je tokom vikenda održano 663. godišnje prvenstvo Kirkpimar u rvanju sa uljem, jedno od najstarijih takvih takmičenja na svetu, sa snimcima koji pokazuju nedeljne završnice. Šampion je Jusuf Can Zeibek koji slavi svoju titulu 'Baspehlivan' - ili 'glavni rvač 2024. Učesnici oblače kožne pantalone i pokrivaju se maslinovim uljem kako bi stvari bile složenije za svog protivnika - pre nego što pokušaju da se pribadaju o zemlju. Kirkpimar takođe nosi titulu Ginisove knjige rekorda za najduži uzastopni sportski događaj, a 2010. godine je upisan na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Pogledaj sad
Planeta

UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Militantna grupa Hamas objavila je fotografiju oklopnog transportera na svom Telegram kanalu 3. jula, rekavši da je bio na meti palestinskih grupa, ali ne dajući dodatne detalje. IDF je dodala da je izvršila racije u kojima je „eliminisala“ desetine „terorista koji su se krili u školama i objektima UNRVA“. Borbe između Izraela i Hamasa u Gazi izbile su nakon što je palestinska grupa 7. oktobra pokrenula napad bez presedana na južni Izrael, ubivši 1.139 ljudi, uglavnom civila, i kidnapovajući preko 200, prema izraelskim zvaničnicima.

Pogledaj sad

Još videa